Program


Metrum Ensemble Itthon Európában - Itt és most 2022 tavasz

Metrum Ensemble Itthon Európában - Itt és most 2022 tavasz

A Metrum Ensemble az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon brit, magyar, argentin, olasz és ecuadori zeneszerzők műveiből állítja össze koncertprogramját.

Zeneakadémia saját produkció. Zeneakadémia jegyutalvány és Szabadfelhasználású jegy felhasználható.

Rebecca Saunders: Quartet for Clarinet, Accordion, Piano and Double Bass
Varga Abigél: Es liegt der heiße sommer (Heinrich Heine szövegére)
Kagel: Phantasiestück

SZÜNET

Clara Iannotta: The people here go mad. They blame the wind.
Kondor Ádám: Fuga B 10’
Mesías Maiguashca: '...I can breathe...'

Metrum Ensemble: Rákóczy Anna (fuvola), Horia Dumitrache (klarinét), Kántor Balázs (cselló), Frantisek Vrostko (nagybőgő), Kéringer László (ének), Borbély László (zongora), Peter Katina (harmonika), Bolcsó Bálint (elektronika)
Művészeti vezető: Rozmán Lajos (klarinét)

A Metrum Ensemble az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon brit, magyar, argentin, olasz és ecuadori zeneszerzők műveiből állítja össze koncertprogramját. A sokféle stílust, szemléletet, alkotói habitust képviselő alkotókban közös, hogy hosszabb-rövidebb ideig éltek vagy élnek jelenleg is Németországban, s ekként szorosabban is kötődnek a német kultúrához és a német zene tradíciójához. Az idősebb generációt két dél-amerikai komponista, Mauricio Kagel (1931–2008) és Mesías Maiguashca (1938) képviseli, mindketten mélyen beágyazódtak a német zenekultúrába, a Stockhausen-műhelyből induló Maiguashca a kortárs elektronikus zene meghatározó alkotója. Rebeca Saunders és Clara Ianotta nem csak zeneszerzőként, hanem tanárként, illetve kurátorként is igen aktívan szerepet vállalnak napjaink német zenei életében. A magyar alkotókat képviselő Kondor Ádám bő két évtizede, Varga Abigél pedig a közelmúltban töltött el ösztöndíjasként hosszabb időt Németországban.
RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

 

 

Ajánló


Ritka, kétzongorás jazzparádéra készülhetünk ezen az estén. Az elegáns, érzékeny lelkű, ritmikailag mindig izgalmas Kenny Barron a műfaj egyik nagy…

Az Amadinda Ütőegyüttes repertoárján – a kortárs művek és a tradicionális ütőhangszeres zene mellett – mindig fontos szerepet játszottak az…

Műsor: Beethoven: 4. (B-dúr) szimfónia, op. 60 Rahmanyinov: 1. (d-moll) szimfónia, op. 13