Program


Vidovszky László retrospektív est II. - Itt és most. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Vidovszky László retrospektív est II. - Itt és most. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Zeneakadémia saját produkció. Zeneakadémia jegyutalvány és Szabadfelhasználású jegy felhasználható.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 16. szombat, 19:00

Itt és most
Vidovszky László retrospektív est II.
Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál
Vidovszky László: Autokoncert
Vidovszky László: Nárcisz és Echó

Szakács Ildikó (szoprán), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán), Varga Donát (tenor), Hámori Szabolcs (basszbariton)
Dargay Marcell, Tornyai Péter (asszisztens)
UMZE Kamaraegyüttes
Átlátszó Hangok kamarakórus
Vezényel: Rácz Zoltán
Rendező: Nagy Péter István
Moderátor: Fazekas Gergely
„Színház az egész világ” – mondja Shakespeare Ahogy tetszik című darabjának 2. felvonásában Jacques, és nehéz vele vitatkozni. Mivel a zene is része a világnak, Shakespeare-rel egyetértve mondhatjuk, hogy a zene is színház, mégpedig nemcsak az opera, az operett meg a musical, hanem minden zene. A Kossuth-díjas Vidovszky László három kultikus műve, amely a fesztivál programjain szerepel, különböző perspektívákból mutat rá a zene színpadi természetére. Az 1972-es Autokoncert mintha egy Beckett-dráma záróképe lenne: a színpadon állványokra rögzített hangszerek, ember sehol, két „játékos” a színfalak mögül irányítja a hangszerek lezuhanását és az abból létrejövő zenét. „Az üres színpadon harminc másodpercenként önmaguktól lezuhanó és hangot adó tárgyak tragikuma, költészete és az a végtelen ökonómia, amitől mindez szigorú zenei formává válik, mélyen megrázott” – mondta a műről Kurtág György. A darab a nyugati zenekultúra végének kérdését veti fel, s bizonyos értelemben az 1981-es opera, a Nárcisz és Echó is erről szól. Az önmagába beleszerető ifjú története, amelyet Ungvárnémeti Tóth László 19. századi drámája nyomán dolgozott fel Vidovszky, rendkívül tarka (ahogy egyes elemzői fogalmaznak: „posztmodern”) operai köntöst kap, amelyben a keringő, a csárdás, a ragtime, az operett és a nagyromantikus zongorazene egyaránt helyet kap, s áll össze valamiféle zenetörténeten túli stílussá. Az I. emeleti Előadóteremben 17.30-tól Vidovszky László filmzenéjéről és operájáról Dargay Marcell tart előadást.
 
 
Kedves Közönségünk! Az eredetileg 2021. március 28-ra meghirdetett VIDOVSZKY LÁSZLÓ RETROSPEKTÍV EST II. c. hangversenyt későbbi időpontban, 2021. október 16-án rendezzük meg. Köszönjük megértésüket!

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Ajánlatunk


English language tour with a mini concert

A program kb. 50 perces programon bemutatjuk a Zeneakadémia épületének különleges díszítéseit, rejtett kincseit, megismerkedhetnek a legendás a Nagyterem történetével és a Solti terem szépségével, láthatják a magyar szecesszió kiemelkedő alkotását az előcsarnokban. Az épületlátogatás után lehetőségük nyílik meghallgatni a Zeneakadémia növendékei által adott minkoncertet is. Diákok és nyugdíjasok számára 50% kedvezményt biztosítunk. A maszk viselése ajánlott a belépéskor és a túra alatt.

Ajánló


A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!