Program


Élesben - A Rendkívüli Tehetségek Képzője

Élesben - A Rendkívüli Tehetségek Képzője

Az embereket mindig is izgatták az átlag feletti teljesítmények, a már-már csodaszámba menő, természetfelettinek tűnő képességek. A zenei világ sem szűkölködik a csodákban, elég ha a csodagyerekekre gondolunk

 több

Mozart:
    5. (A-dúr) hegedűverseny, K. 219
Haydn:
    1. (C-dúr) csellóverseny, Hob. VIIb:1
Vanhal:
    B-dúr nagybőgőverseny
Castelnuovo-Tedesco:
    D-dúr gitárverseny, op. 99

Schwartz Zoltán (hegedű); Csőke Flóra (cselló); Devich Benedek (gordon); Szalai Lotti (gitár) Felkészítő tanárok: Szenthelyi Miklós, Déri György, Fejérvári Zsolt, Eötvös József Anima Musicae Kamarazenekar (művészeti vezető: G. Horváth László)

Az embereket mindig is izgatták az átlag feletti teljesítmények, a már-már csodaszámba menő, természetfelettinek tűnő képességek. A zenei világ sem szűkölködik a csodákban, elég ha a csodagyerekekre gondolunk: Lisztre, aki tizenegy évesen első nyilvános bécsi fellépésén a közönség által megadott témákra rögtönzött, vagy Saint-Saëns-ra, aki tízévesen koncertráadásként felajánlotta, hogy Beethoven harminckét zongoraszonátájából bármelyik választottat lejátssza fejből. Különleges tehetségek azonban nemcsak régen, hanem napjainkban is vannak. „A tehetség kötelez” – tartotta Liszt, s bár ő arra gondolt, hogy a tehetséges művésznek kötelessége zenei adományait jóra használni, a mondást magára vonatkoztathatja a Zeneakadémia is: a tehetség kötelezi, hogy utat készítsen neki, és megmutassa a publikumnak a tehetséges művészeket. Ezen az estén a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe járó fiatal művészek mutatkoznak be a 2010-ben alakult Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével.