Program


Weiner Ensemble kamaraestje

Weiner Ensemble kamaraestje

Egészen szűk időszakra koncentrál hangversenyén a kamarazene ügye mellett elkötelezett fiatalokból álló fantasztikus formáció: a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének átadásának évében, 1907-ben, valamint 1908-ban és 1910-ben íródott darabokat adnak elő.  több

Nem is akárhogyan: átiratok szólalnak meg, amelyek többségét a kamaraegyüttes tagjai készítették. Webern op.1 jelzésű, életműnyitó darabját Ravel szárnyaló fantáziával megrajzolt meseképei követik – Tornyai Péter átirata magyarországi bemutató –, a műsor zárásaként pedig Schönberg érdekes hangulatvilágú 1. kamaraszimfóniája lesz hallható. Megszólal továbbá az együttes névadójának – a 20. századi magyar zene egyik legnagyobb tanáregyéniségének – 1936-ban készült alkotása, amely műfajával egyúttal a koncert nyitószámára rímel. A 2014-ben alakult Weiner Ensemble különleges műsorválasztásaival, merész és újszerű vállalkozásaival hívta fel magára a figyelmet, hiszen már hangszerösszeállítása sem a megszokott. Ez az úgynevezett pierrot ensemble, amely Schönberg Pierrot Lunaire-ciklusának előadására alkalmas együttest jelent, a formáció egyik fő célja pedig ennek a fajta kamarazenének és repertoárjának bővítése és széles körű megismertetése a közönséggel. Jó úton jár a fiatal csapat, hiszen a Weiner Ensemble 2016 augusztusában a hollandiai Kerkradéban megrendezett Orlando Nemzetközi Kamarazenei Versenyen harmadik helyezést ért el, aminek köszönhetően a rangos Orlando Fesztiválon is felléphetett.

Webern: Passacaglia, op. 1 (Dani Imre átirata)
Ravel: Lúdanyó meséi (Tornyai Péter átirata)
Weiner: Passacaglia, op. 44 (Bán Máté átirata)
Schönberg: Kammersinfonie, op. 9/1 (Webern átirata)
Weiner Ensemble Baksai Réka (hegedű); Bán Máté (fuvola); Dani Imre (zongora); Jámbor Janka (gordonka); Pálfi Csaba (klarinét)Közreműködik: Für Anikó (színművész)

Ajánló


A Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje

Az emberi hangot tán legszebben idéző hangszer és az évszázados hangszerfejlesztés mechanikai büszkesége,…

Tanít és koncertezik, nagy művészek (mint Kim Kashkashian) rendszeres kamarapartnere, versenyművek megszólaltatója és…