Program


Weiner Ensemble kamaraestje

Weiner Ensemble kamaraestje

Egészen szűk időszakra koncentrál hangversenyén a kamarazene ügye mellett elkötelezett fiatalokból álló fantasztikus formáció: a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének átadásának évében, 1907-ben, valamint 1908-ban és 1910-ben íródott darabokat adnak elő.  több

Nem is akárhogyan: átiratok szólalnak meg, amelyek többségét a kamaraegyüttes tagjai készítették. Webern op.1 jelzésű, életműnyitó darabját Ravel szárnyaló fantáziával megrajzolt meseképei követik – Tornyai Péter átirata magyarországi bemutató –, a műsor zárásaként pedig Schönberg érdekes hangulatvilágú 1. kamaraszimfóniája lesz hallható. Megszólal továbbá az együttes névadójának – a 20. századi magyar zene egyik legnagyobb tanáregyéniségének – 1936-ban készült alkotása, amely műfajával egyúttal a koncert nyitószámára rímel. A 2014-ben alakult Weiner Ensemble különleges műsorválasztásaival, merész és újszerű vállalkozásaival hívta fel magára a figyelmet, hiszen már hangszerösszeállítása sem a megszokott. Ez az úgynevezett pierrot ensemble, amely Schönberg Pierrot Lunaire-ciklusának előadására alkalmas együttest jelent, a formáció egyik fő célja pedig ennek a fajta kamarazenének és repertoárjának bővítése és széles körű megismertetése a közönséggel. Jó úton jár a fiatal csapat, hiszen a Weiner Ensemble 2016 augusztusában a hollandiai Kerkradéban megrendezett Orlando Nemzetközi Kamarazenei Versenyen harmadik helyezést ért el, aminek köszönhetően a rangos Orlando Fesztiválon is felléphetett.

Webern: Passacaglia, op. 1 (Dani Imre átirata)
Ravel: Lúdanyó meséi (Tornyai Péter átirata)
Weiner: Passacaglia, op. 44 (Bán Máté átirata)
Schönberg: Kammersinfonie, op. 9/1 (Webern átirata)
Weiner Ensemble Baksai Réka (hegedű); Bán Máté (fuvola); Dani Imre (zongora); Jámbor Janka (gordonka); Pálfi Csaba (klarinét)Közreműködik: Für Anikó (színművész)

Ajánló


Tiszta barokk Dobozy Borbála, Pierre Hantaï és az Aura Musicale

A zenekar mesterei Madaras Gergely és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Orgonaavató koncert

Orgonaavató Szabó Balázs orgonaestje Hommage à Antalffy