Program


In memoriam Kodály  - Konzis koncertek

In memoriam Kodály - Konzis koncertek

Az ötven éve elhunyt Kodály Zoltán előtt tisztelegnek a Bartók Béla Konzervatórium kiváló együttesei és szólistái, mégpedig egy olyan műsorral, amely az ünnepelt ismertsége ellenére mégiscsak kuriózumnak számít.

Bár a nagy hatású zeneszerző, népzenetudós és zenepedagógus változatos életművének darabjai rendszeresen hallhatók koncerteken, több műfaj csak ritkán képviselteti magát ugyanabban a műsorban. A középpontban a jól ismert nagy vegyeskari művek állnak, a blokkok záróköve egy-egy nagyobb szabású ciklus: a mátrai gyűjtés népdalainak kaleidoszkóp színességű feldolgozása, valamint a zenekar-kíséretes táncnótákkal a Kállai kettős. Hallhatjuk továbbá az örökzöld Esti dalt és a nagy sorozatok drámai hangulatskáláját alig pár percben végigjáró Ének Szent István királyhoz című remekművet is. A dalok közül a méltán jól ismertek mellett elhangzik néhány különlegesség is, ahogyan a gordonkára írott kompozíciók közül is; nemcsak a huszonhárom éves Kodály Adagiója és a gazdag dallaminvenciójának, nagyszerű arányérzékének dokumentumát jelentő Duó, hanem egy valódi ifjúkori zsenge, a tizenhat esztendősen komponált Lírikus románc is.

Műsor:

Kodály:114. genfi zsoltár
Kodály:Köszöntő
Kodály:Új esztendőt köszöntő
Kodály:Túrót eszik a cigány
Kodály:Székelykeserves
Kodály:Mátrai képek
Kodály:Este, rózsám, ne jöjj hozzám
Kodály:Tiszán innen, Dunán túl
Kodály: Rossz feleség
Kodály: A csitári hegyek alatt
Kodály:El kéne indulni
Kodály:Nausikaa
Kodály:Puciné
Kodály:A tavasz
Kodály:Adagio
Kodály:Lírikus románc
Kodály:Hegedű – gordonka duó
Kodály:Ének Szent István királyhoz
Kodály:Magyarország címere
Kodály: aphimnusz
Kodály:Norvég lányok
Kodály:Esti dal
Kodály:Kállai kettős
Előadják: a Bartók Konzi magánének és cselló szakos diákjai és a Bartók Konzi VegyeskaraKözreműködnek: a Bartók Béla Konzervatórium növendékei

Ajánló


III. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Döntő

Tiszta barokk Dmitrij Szinkovszkij és a La Voce Strumentale

Kamara.hu - A Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja A fesztivál művészeti vezetői: Simon Izabella és…