Program


Apollon Musagete Ouartett és Várdai István

Apollon Musagete Ouartett és Várdai István

A lengyel Apollon Musagète Quartett tagjainak összeszokott játékát nem először hallhatjuk Magyarországon. A kvartetthez ezúttal Várdai István, a Zeneakadémia egykori hallgatója, az ARD Nemzetközi Csellóverseny győzteseként ismerté vált világklasszis csatlakozik.

Aktuális előadások

Arenszkij:
    2. (a-moll) vonósnégyes, op. 35
SZÜNET
Schubert:
    C-dúr vonósötös, D. 956

Várdai István (cselló) Apollon Musagète Quartett: Paweł Zalejski, Bartosz Zachłod (hegedű); Piotr Szumieł (brácsa); Piotr Skweres (cselló)

 A művészek nem most találkoznak először, a vonósnégyes ugyanis nemrég a Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetők által szervezett Kaposfesten is fellépett. A kvartett széles repertoárja a 16. század alkotásaitól egészen a kortárs zeneszerzőik műveiig terjed. Ezen a koncerten Schubert egyetlen befejezett vonósötösét és a 19. század második felében alkotó orosz szerző, Anton Arenszkij hegedűre, brácsára és két csellóra írt vonósnégyesét adják elő. Arenszkijjel kapcsolatban Rimszkij-Korszakov így nyilatkozott: „Ifjúkorában nem tudott megszabadulni az én hatásomtól, később pedig Csajkovszkijétól. Gyorsan elfelejtik majd.\' Rimszkij-Korszakov megjegyzése ugyan részben beteljesült, Arenszkij Csajkovszkijnak dedikált, rendkívüli fantáziával megkomponált vonósnégyese mégis képes hatással lenni a mai közönségre is.

Ajánló


Az Arany János-emlékév alkalmából kiírt zeneszerző-verseny győztes pályaművei

„Ha van valaki, akire pontosan talál a Zeneakadémia zongora-szólóestekből összeállított koncertsorozatának címe: A…

Stacey Kent (ének), Jim Tomlinson (szaxofon, fúvós hangszerek), Graham Harvey (zongora), Jeremy Brown…