Program


Alexandre Tharaud és a Cuarteto Casals

Alexandre Tharaud és a Cuarteto Casals

Napjaink egyik legjobb vonósnégyesét hallhatjuk a Nagyteremben, egy olyan együttest, amely húsz éve kápráztatja el a közönséget és a felvételeket hallgató zenebarátokat páratlan hangzásával, eleven produkcióival.

Az 1997-ben, a barcelonai Zeneakadémia akkori növendékeiből alakult formáció a legnagyobbaktól, az Alban Berg Quartet, a LaSalle Quartet és a Hagen Quartet tagjaitól vette át a stafétabotot. Ma már mind a négy muzsikus alma materük professzora, díjnyertes lemezeiken – amelyek egyikét Bartók, Kurtág, Ligeti műveinek szentelték –, valamint hangversenyeiken a kamarazene csúcsát jelentő klasszikus remekműveket szólaltatnak meg, nagyszerű ízléssel válogatva. Így lesz ez ezen az estén is: az első részben Beethoven 1801-ben megjelent első sorozatából játszanak, majd az együttjáték és az egyéni hangszertudás terén egyaránt próbakőnek számító, 1964-ben komponált Sosztakovics-kvartettet hallhatjuk. A második részben az az Alexandre Tharaud csatlakozik a világhírű négyeshez, aki ma az egyik vezető francia zongoraművész, és aki több alkalommal közreműködött már a Cuarteto Casals nagy sikerű európai koncertjein. César Franck egyik legjelentősebb művé.

Műsor:

Beethoven: 2. (D-dúr) vonósnégyes, op.18/2
Sosztakovics: 10. (Asz-dúr) vonósnégyes, op. 118
szünet
Franck: f-moll zongoraötös
Alexandre Tharaud (zongora)Cuarteto Casals: Vera Martínez Mehner, Abel Tomàs Realp (hegedű), Arnau Tomàs Realp (cselló), Jonathan Brown (brácsa)

Ajánló


Alig múlt húsz éves Balogh Tamás, de már közel tíz éve intenzíven zenél,…

Tehetségesek, eredményesek, fiatalok, egyéniségek – ez köti össze a két zongoraművészt, Mariam Batsashvilit…

Elmélyültség és virtuozitás, természetes zeneiség és technikai tökéletesség nem mindennapi párosítása jellemzi a…